onsdag den 4. april 2012

Fyldt chokolade – nougat krokant


Fyldt chokolade – nougat krokant


Det er altid min mor, der støber al påskechokoladen i familien, men en gang i mellem blander jeg mig, når jeg vil afprøve nye opskrifter. Det her er en af dem. 

Det er svært at temperere chokolade. Punktum. Så lad være med at fortvivle hvis det ikke lykkes at få spejlblanke stykker chokolade. De smager fint alligevel. 

Hvis man virkelig gerne vil forsøge at gøre det meget fint, kan det betale sig at have tålmodighed, og varme chokoladen langsomt op, under svag varme, og huske at røre grundig i chokoladen når den køles ned.

Jeg har været så heldig at få fingere i Paillete Feuilletine, faktisk hele 2 kg så jeg har afprøvet forskellige opskrifter med det. Det er endnu ikke lykkes mig at bage en kagebund med det, og bevare den sprøde konsistens, men jeg giver ikke op.

Disse fyldte chokolader er en dejlig blanding mellem orangestænger og det stykke chokolade du kan købe hos Frelsens chokolade som kaldes nougat krokant.

Støbning af top-skallen
En form til fyldt chokolade (en af de hårde)
500 g lys chokolade, hakket fint

400 g chokolade kommes i et vandvad, og varmes langsomt op til 45 grader.  Skålen med chokoladen tages af vandbadet, og de 100 g chokolade tilsættes. Der røres i chokoladen, indtil chokoladen er kølet ned til 28 grader.  Herefter sættes skålen med chokolade tilbage i vandbadet et kort øjeblik, så chokoladens temperatur stiger til 30 grader. Hvis du ligesom mig ikke har et super dyrt termometer, skal du tage chokoladen af vandbadet, før temperaturen på termometret er steget til 30 grader, da termometer er lidt bagefter, så du risikere at chokoladen når at blive for varm, inden termometret har opdaget det. Så kort øjeblik på vandbadet og så af igen.
Fyld formene helt op med den tempererede chokolade.
Formene bankes let ned mod borderet, for at få luftboblerne ud. Herefter vender du formene, så den overskydende chokolade kan dryppe ud af formene. Skrab undersiden af formen fri for chokolade. Vend formen så chokoladen kan komme på plads i formen igen.  Vend formen med oversiden ned af på et stykke folie, og stil formen kølig, indtil chokoladen er størknet.

Nougat krokant-fyld:
100 g af den lyse chokolade, 
som du hældte ud af formene
100 g nougat
20 g paillete Feuilletine
7 dråber orangearoma



Smelt chokoladen og nougaten sammen, over svag varme, nougat kan ikke lide at blive varmet op til ret meget over 45 grader. Tilsæt dråberne af orangearoma under omrøring. Tilsæt til sidste paillete feuilletinen, og der røres til det blandet sammen.
Hæld massen i en sprøjtepose, og lav en passende hul til at fylde massen i formene. Fyld ikke formene helt op med fyld, der skal være plads til at lukke af med en chokoladebund. Sæt formene til afkøling, et sted hvor der er ca. 15 grader.

Støbning af bund
Hvis der er noget chokolade til overs af det du smeltede i første omgang, bruger du det til at lave bundene af, og ellers fylder du op med frisk chokolade (chokolade du ikke allerede har tempereret).
300 g lys chokolade.
Temperer chokoladen efter samme fremgangsmåde som ved støbning af top. Hæld chokoladen ud over formene og sørg for at hver form fyldes helt op med chokolade. Skrab chokoladen af toppen af formene, så der kun er chokolade nede i formene.
Den chokolade man får til overs her, kan ikke genbruges til næste støbning, da der kan være kommet lidt af fyldet med i chokoladen. Denne chokolade må derfor gemmes og bruges næste gang du skal bage eller lave chokoladecreme.
Sæt chokoladerne til afkøling. Når de er afkølet, vendes støbeformen, og slås let mod borderet, og de fine chokolader kommer ud.

Smager næsten for godt. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar